Recherche - Avignon Université Accéder directement au contenu

Filtrer vos résultats

31 résultats
Image document

Intestinal Scavenger Receptors Are Involved in Vitamin K 1 Absorption

Aurélie Goncalves , Marielle Margier , Stéphanie Roi , Xavier Collet , Isabelle Niot , et al.
Journal of Biological Chemistry, 2014, 289 (44), pp.30743 - 30752. ⟨10.1074/jbc.M114.587659⟩
Article dans une revue inserm-01478590v1

Organoleptic propoerties of dark chocolates investigated by direct-injection mass spectrometry (PTR-To-MS) and GC-olfactometry

Zoé Deuscher , Isabelle Andriot , Karine Gourrat , Etienne Semon , Marie Repoux , et al.
15. Weurman Flavour Research Symposium, Sep 2017, Graz, Austria. 4 p
Communication dans un congrès hal-02737607v1
Image document

Key Aroma Compounds of Dark Chocolates Differing in Organoleptic Properties: A GC-O Comparative Study

Zoé Deuscher , Karine Gourrat , Marie Repoux , Renaud Boulanger , Hélène Labouré , et al.
Molecules, 2020, 25 (8), pp.1809. ⟨10.3390/molecules25081809⟩
Article dans une revue hal-02552029v1
Image document

Organoleptic propoerties of dark chocolates investigated by direct-injection mass spectrometry (PTR-To-MS) and GC-olfactometry

Zoé Deuscher , Isabelle Andriot , Karine Gourrat , Etienne E. Semon , Marie Repoux , et al.
Flavour Science, 2018, 978-3-85125-593-5. ⟨10.3217/978-3-85125-593-5-27⟩
Chapitre d'ouvrage hal-02484077v1
Image document

The molecular dynamics of bacterial spore and the role of calcium dipicolinate in core properties at the sub-nanosecond time-scale

Alexandre Colas de La Noue , Francesca Natali , Fatima Fekraoui , Patrick Gervais , Nicolas Martinez , et al.
Scientific Reports, 2020, 10 (1), pp.1-14. ⟨10.1038/s41598-020-65093-y⟩
Article dans une revue hal-02859839v1
Image document

Dark chocolates organoleptic differences: a PTR-ToF-MS success story

Zoé Deuscher , Isabelle Andriot , Etienne Sémon , Sylvie Cordelle , Pascal Schlich , et al.
The 8th International Conference on Proton Transfer Reaction Mass Spectrometry and its Applications, Feb 2019, Innsbruck, Austria. pp.83-86
Communication dans un congrès hal-02932072v1
Image document

Nose-space of dark chocolates using PTR-ToF-MS and link to flavour perception through simultaneous Temporal Dominance of Sensations (TDS)

Zoé Deuscher , Isabelle Andriot , Sylvie Cordelle , Marie Repoux , Renaud Boulanger , et al.
.22. International Mass Spectrometry Conference (IMSC 2018), Aug 2018, Florence, Italy
Communication dans un congrès hal-02931982v1

AsiFood and its output and prospects: An Erasmus+ project on capacity building in food safety and quality for South-East Asia

Anal Anil Kumar , Yves Waché , Vanessa Louzier , Laurent Roy , F. Mens , et al.
Food Control, 2020, 109, pp.106913. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106913⟩
Article dans une revue hal-02514950v1

Comparative population genomics in animals uncovers the determinants of genetic diversity

Jonathan Romiguier , P Gayral , M Ballenghien , Arnaud Bernard , V Cahais , et al.
Nature, 2014, 515 (7526), pp.261-263. ⟨10.1038/nature13685⟩
Article dans une revue hal-01313724v1

Multi-block classification of chocolate and cocoa samples into sensory poles

Alessandra Biancolillo , Sebastien Preys , Belal Gaci , Jean-Luc Le-Quere , Hélène Labouré , et al.
Food Chemistry, 2021, 340, pp.127904. ⟨10.1016/j.foodchem.2020.127904⟩
Article dans une revue hal-02936660v1

Sols et urbanisme

Camille Guellier , Claude Compagnone , Antonio Bispo , Didier Boutet , Claire Chenu , et al.
Bispo Antonio; Guellier Camille; Martin Elsa; Sapijanskas Jurgis; Soubelet Hélène; Chenu Claire. Les sols. Intégrer leur multifonctionnalité pour une gestion durable, Quae, pp.59-70, 2016, 978-2-7592-2392-3
Chapitre d'ouvrage hal-01420822v1
Image document

Biologico “Si”, biologico “No”: una discussione tra specialisti con il Parlamento Italiano nel gioco

Michaël Aubert , Damien Banas , Nicolas Bernier , Manuel Blouin , Cristian Bolzonella , et al.
2020
Pré-publication, Document de travail hal-03044313v1

Chocolates classification according to their volatile compounds fingerprints measured by PTR-ToF-MS

Zoé Deuscher , Isabelle Andriot , Etienne Semon , Hélène Labouré , Marie Repoux , et al.
4. international conference on cocoa coffee and tea, Jun 2017, Turin, Italy
Communication dans un congrès hal-02786002v1

Unsaturated fatty acids from food and in the growth medium improve growth of Bacillus cereus under cold and anaerobic conditions.

Benoît de Sarrau , Thierry Clavel , Nicolas Zwickel , Jordane Despres , Sébastien Dupont , et al.
Food Microbiology, 2013, 36 (2), pp.113-122. ⟨10.1016/j.fm.2013.04.008⟩
Article dans une revue istex hal-01328858v1
Image document

Nosespace of dark chocolates differing in sensory characteristics using PTR-TOF-MS and link to flavour perception through simultaneous Temporal Dominance of Sensations (TDS)

Zoé Deuscher , Isabelle Andriot , Sylvie Cordelle , Marie Repoux , Renaud Boulanger , et al.
12. Wartburg Symposium on Flavour chemistry and biology, May 2019, Eisenach, Germany. 1 p
Communication dans un congrès hal-02932164v1
Image document

Du modèle STICS au système ISOP pour estimer la production fourragère. Adaptation à la prairie, application spatialisée

Francoise Ruget , Sandra Novak , Sylvie Granger
Fourrages, 2006, 186, pp.241-256
Article dans une revue hal-02663107v1

Increase of sulfite tolerance in Oenococcus oeni by means of acidic adaptation

Jean Guzzo , Michel Jobin , Charles Diviès
FEMS Microbiology Letters, 1998, 160 (1), pp.43-47. ⟨10.1111/j.1574-6968.1998.tb12888.x⟩
Article dans une revue hal-02695871v1

Des outils intégrés d'aide à la décision pour une meilleure gestion des sols

Edith Martin , Antonio Bispo , Claire Chenu , Michael S. Corson , Catherine Keller , et al.
Bispo Antonio; Guellier Camille; Martin Elsa; Sapijanskas Jurgis; Soubelet Hélène; Chenu Claire. Les sols. Intégrer leur multifonctionnalité pour une gestion durable, Quae, pp.285-310, 2016, Savoir Faire (Quae), 978-2-7592-2392-3
Chapitre d'ouvrage hal-01420839v1
Image document

Food safety risks in traditional fermented food from South-East Asia

Anil Kumar Anal , Giorgia Perpetuini , Awanwee Petchkongkaew , Reasmey Phary Tan , Sylvie Avallone , et al.
Food Control, 2020, 109, pp.106922. ⟨10.1016/j.foodcont.2019.106922⟩
Article dans une revue hal-02514915v1

Pois, fèverole, lupin, soja pour l’alimentation humaine : quelle place dans la littérature scientifique mondiale ?

Noëmie Simon , Nathalie Roudier , Matteo Lascialfari , Christine Bouley , Marc Anton , et al.
2. Rencontres Francophones sur les Légumineuses (RFL2), Sep 2018, Toulouse, France. 2018
Poster de conférence hal-02154416v1
Image document

L’industrie alimentaire du futur passe par le numérique.

Rémi Aubry , Christophe Benavent , Didier Beudon , Stéphanie Bordes , Christian Briand , et al.
2016, 37 p
Autre publication scientifique hal-01608358v1
Image document

Peer-Reviewed Literature on Grain Legume Species in the WoS (1980–2018): A Comparative Analysis of Soybean and Pulses

Marie-Benoît Magrini , Guillaume Cabanac , Matteo Lascialfari , Gaël Plumecocq , Marie-Josèphe Amiot , et al.
Sustainability, 2019, 11 (23), pp.6833. ⟨10.3390/su11236833⟩
Article dans une revue hal-02416411v1

Projet Polinov, épisode 2: Vers des systèmes de cultures favorables aux abeilles

Axel A. Decourtye , M. Gayrard , A. Chabert , Fabrice Requier , Orianne Rollin , et al.
Phytoma , 2013, 667, pp.11-14
Article dans une revue hal-00966838v1

Flavonoids of honey and propolis : characterization and effects on hepatic drug-metabolizing enzymes and benzo(a)pyrene-DNA binding in rats

M.H. Siess , Anne-Marie Le Bon , Marie-Chantal Canivenc-Lavier , Marie Josèphe Amiot , Sylvie Sabatier , et al.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1996, 44, pp.2297-2301
Article dans une revue hal-02694240v1
Image document

Dynamiques des connaissances et des innovations dans les sciences alimentaires sur les légumineuses : une analyse mondiale des publications scientifiques

Matteo Lascialfari , Marc Anton , Colette Larre , Christophe Nguyen-The , Valérie Micard , et al.
2e Rencontres francophones sur les légumineuses (RFL 2018), Oct 2018, Toulouse, France. pp.0, 2018
Poster de conférence hal-02191782v1

Volatile compounds profiling by using proton transfer reaction-time of flight-mass spectrometry (PTR-ToF-MS). The case study of dark chocolates organoleptic differences

Zoé Deuscher , Isabelle Andriot , Etienne Sémon , Marie Repoux , Sébastien Preys , et al.
Journal of Mass Spectrometry, 2019, 54 (1), pp.92-119. ⟨10.1002/jms.4317⟩
Article dans une revue hal-02608781v1
Image document

Herbicides do not ensure for higher wheat yield, but eliminate rare plant species

Sabrina S. Gaba , Edith Gabriel , Joel J. Chadoeuf , Florent Bonneu , Vincent V. Bretagnolle
Scientific Reports, 2016, 6, pp.30112. ⟨10.1038/srep30112⟩
Article dans une revue hal-01349936v1

Cassava starch processing at small scale in North Vietnam

Guillaume Da , Dominique Dufour , Claude Marouzé , M.L. Thanh , Pierre-André Marechal
Starch/Stärke, 2008, 60 (7), pp.358--372. ⟨10.1002/star.200800202⟩
Article dans une revue istex hal-01668037v1

Rice cooking and sensory quality

Christian Mestres , Aurélien Briffaz , Dominique Valentin
Rice Chemistry and Technology, AACC International Press, pp.385-426, 2019, 978-0-12-811508-4. ⟨10.1016/b978-0-12-811508-4.00012-5⟩
Chapitre d'ouvrage hal-02174487v1

Modeling small‐scale cassava starch extraction. Simulation of the reduction of water consumption through a recycling process

Guillaume Da , Eric Ferret , Pierre-André Marechal , M.L. Thanh , Claude Marouze , et al.
Process Biochemistry, 2010, 45 (11), pp.1837--1842. ⟨10.1016/j.procbio.2010.05.001⟩
Article dans une revue istex hal-01668034v1